Prioriteiten

Als je tussen twee boeken zit, is het soms moeilijk te bedenken wat er die dag moet gebeuren. Niet dat er iets te doen is, dat is het probleem niet.

Over alle heisa rond de verschijning van een boek en de promotie die daarvoor gemaakt moet worden, heb ik al eerder geschreven , dus daar wil ik nu niet teveel op in gaan. Maar omdat het boek niet heel goed loopt, moet ik af en toe wel aan de bak en dat kost soms (te)veel energie. Mensen die mij wat beter kennen, weten dat ik daar niet een onuitputtelijke voorraad van heb. Daarom probeer ik de promotie nu wat los te laten. Het boek moet zichzelf maar verkopen.

Maar wat kan ik dan doen? In mijn hoofd vormt zich langzamerhand wel een plan voor een nieuw boek. Onderwerp en plot zijn al een eind op weg. Om het op te kunnen schrijven, moet ik echter nog wat meer weten. Ik zeg, als ik ernaar gevraagd word, dat ik in de researchfase zit. Ik speur internet af naar gegevens en werk allerlei dikke boeken door. Met dat laatste heb ik natuurlijk geen enkel probleem.

Het is altijd lastig het moment te bepalen waarop ik genoeg informatie heb en het het tijd is om te gaan schrijven. Dat moment kan ik heel makkelijk voor mij uitschuiven. Er is niemand die mij vertelt dat het nu moet gebeuren en volgende week af moet zijn.

Daardoor vult de dag zich snel met allerlei andere, misschien wel urgentere bezigheden. Leuke plekken uitzoeken voor de vakantie binnenkort, de trailer bekijken van de nieuwe Wes Andersonfilm of zoeken naar een recept om weer eens iets anders met rabarber te doen.

Maar ook serieuzere zaken, die soms veel stress veroorzaken. Zoals een kind dat (weer) woonruimte zoekt, een zieke kat en kiespijn. Informatie verzamelen en een toelichting voor het programmaboekje voor het concert schrijven, promotie maken voor dat zelfde concert en nog maar eens mijn noten oefenen. En ook de grote zaken, zoals, wat kan ik zelf doen om de klimaatramp te stoppen. Voor iemand met een grote stressgevoeligheid is het eigenlijk teveel.

Mensen met een functie met een duidelijke taakomschrijving hebben het maar gemakkelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.