Nog een paar dagen, en het is kerst. De stad hangt vol met lichtjes, en overal vandaan komen aansporingen om van alles te kopen. Dure cadeaus, kerstversiering in alle stijlen en prijsklassen, nieuwe glitterjurken en ingrediënten voor vreselijk ingewikkelde gerechten voor een kerstdiner. Ik heb er altijd wat gemengde gevoelens bij.

Ik houd van kerstbomen, en van kaarslicht, en van gezellige momenten met mijn familie en andere geliefden. Dit jaar doen we het helaas zonder kerstboom, vanwege onze wilde jonge kater Kareltje. De enige kamerplant is al naar de slaapkamer verhuisd om niet gesloopt te worden, en bij een vredige kerst hoort niet om de vijf minuten een kat uit de boom plukken. Hopelijk lukt het volgend jaar wel weer. Die kaarsen gaan maar tijdelijk aan, dat is wel te doen. En  de gezelligheid is ook geregeld. Maar al het gedoe er om heen, alle drukte en commercie kunnen me gestolen worden.

Het mooist aan kerst is voor mij de muziek. En dan niet All I want for Christmas, of Last Christmas van Wham, maar de oude kerstliedjes. Luister bijvoorbeeld eens naar een mooie versie van De herdertjes lagen bij nachte, of Hoe leit dit kindeke. En zo zijn er nog veel meer. Met mijn koor, Capella Ducis, hebben we dit jaar al één keer een kerstconcert gegeven, met meerstemmige versies van dit soort liederen, echt oude kerstmuziek en ook wat modernere, zoals The Lamb van John Taverner of A Hymn to the Virgin van Benjamin Britten. Nadat we een aantal jaren groot uitgepakt hebben in samenwerking met onder meer Stadspijpers en kinderkoor, zijn we dit jaar terug naar heel klein. En met een optreden in een verzorgingstehuis. Dat zorgt altijd voor een prima sfeer. En dit jaar had ik natuurlijk de eer dat mijn kerstverhaal werd voorgelezen, op geweldige wijze. Het was een groot succes.

Dus luister eens naar iets anders, bijvoorbeeld naar Britten: https://www.youtube.com/watch?v=-Z0O8X26UIU

Of naar een mooi kerstmotet uit de renaissance: https://www.youtube.com/watch?v=j8eo7kr5XEQ 

Ik wens iedereen fijne dagen toe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.