Op deze pagina is informatie te vinden over de boeken van Hennie Molenaar. Bij de verschillende titels wordt ook wat verteld over de achtergrond. De boeken zijn tenslotte niet uit het niets ontstaan.

Een vindingrijk man. Het Delft van Antoni van Leeuwenhoek

Antoni van Leeuwenhoek, de grondlegger van de microbiologie, werd geboren in Delft en bracht daar ook het grootste deel van zijn leven door. Deze historische roman gaat over de stad, de man en de wereld om hem heen. In 1654 vond er een grote ramp plaats, het Kruithuis ontplofte. Een derde van de stad werd verwoest en iedereen verloor wel een bekende. In de jaren die volgden had deze gebeurtenis nog een grote invloed. Ook op Van Leeuwenhoek en die andere bekende Delftse tijdgenoot, Johannes Vermeer. Hoe hun levens, en die van een moeder, een timmerman, een jonge dokter en een tekenaar verder gingen, is onderwerp van deze roman.

De tuin - een familieroman in brieven

De tuin. Een familieroman in brieven

Als de jonge Guusje op een lentemiddag in 1922 arriveert  bij de tuinderij van de familie De Boer, weet zij niet precies wat haar te wachten staat. Een tante heeft een baan voor haar geregeld, zij gaat werken in het huishouden van Jan en Leida. Leida is ziek en kan niet veel meer, dus Guusje krijgt het druk. Ze moet de eindeloze was doen, schoonmaken, eten koken en voor de twee kleine kinderen zorgen. Alleen op zondagmiddag heeft ze vrij. In die uurtjes schrijft zij lange brieven aan haar zusje Co. Over het huis en zijn bewoners, over de tuin en het personeel. Dan wordt Leida steeds zieker en komt Guusje voor een onmogelijke beslissing te staan.

Dit verhaal is losjes gebaseerd op de kennismaking tussen mijn grootouders. Met dit boek heb ik geprobeerd een ode te brengen aan hun leven en tegelijkertijd een mooi verhaal te vertellen.

Mevrouw Huygens, een bijzondere vrouw in de 17e eeuw

De familie Huygens was één van de beroemdste families in het Den Haag van de Gouden eeuw. Constantijn Huygens was secretaris van de stadhouder en de Staten, en had daardoor veel invloed op wat er in de Republiek werd besloten. Daarnaast was hij dichter, componist, mecenas en groot brievenschrijver. Tot tweemaal toe liet hij een nieuw huis ontwerpen, naar zijn eigen inzichten en naar die van moderne tijd.

Christiaan was zijn zoon. Hij liet al heel jong merken zeer intelligent te zijn, en werd een internationaal beroemde natuur-, wis- en sterrenkundige. Hij was één van de eersten die de Nederlanden wetenschappelijk op de kaart zetten.

Maar achter bijna iedere grote man staat een bijzondere vrouw. Susanna van Baerle was een Amsterdamse koopmansdochter, die in 1627 met Constantijn Huygens trouwde. Susanna was een speciale vrouw. Ze was intelligent, kunstzinnig en zeer ondernemend. Ze heeft een grote invloed gehad op de mensen om haar heen. Op haar familie, haar personeel en vooral ook op haar kinderen. In deze roman vertellen zij het verhaal van haar leven. Aan het woord komen onder meer haar zuster Ina, haar schoonmoeder, de leraar van haar zonen en haar kinderen Constantijn jr., Christiaan en Susanna. Dat Susanna Huygens, ook wel Sterre, meer was dan alleen de vrouw of de moeder van grote mannen, maakt dit boek wel duidelijk.

Na de storm

Dit boek gaat over de watersnoodramp, en eigenlijk ook een beetje over mijn vader. Het is gebaseerd op wat hij heeft meegemaakt, alleen was hij geen jongen van twaalf maar een man van 26.

Adriaan woont bij zijn zus in Delft, omdat er op de Zeeuwse eilanden geen goede middelbare school is. In februari 1953 zorgt de enorme storm ervoor dat de Zeeuwse eilanden onder water komen te staan. Adriaan kan niemand bereiken en weet niet of zijn familie de ramp heeft overleefd.

Illustrator: Danielle Schothorst, verschenen in 2009 bij Uitgeverij Zwijsen en alleen nog als ebook  verkrijgbaar en bij het watersnoodmuseum.

Meer dan negen meter

Mette computert graag, maar moet van haar ouders op een sport. Atletiek dan maar, dan kan ze met haar buurjongen mee. Mette blijkt heel goed in kogelstoten. Daarom kan de trainer haar goed gebruiken, wat de jaloezie opwekt van enkele meisjes uit haar team. Steeds als Mette op andere onderdelen niet goed scoort, zijn de nare opmerkingen niet van de lucht. Maar dan ontdekt ze iets waar ze goed in is. Heel erg goed zelfs.

Illustrator: Juliette de Wit. Dit boek is in 2009 verschenen bij uitgeverij Zwijsen in de Bikkelsreeks.

 

Spion voor de prins

In 1629 werd de stad ’s-Hertogenbosch belegerd door Frederik Hendrik. Marnix is een soldaat in het leger van de prins, en wordt de stad binnengeloodst om te gaan spioneren. Daar ontmoet hij Geertrui, de dochter van een herbergier. Ze raken bevriend en helpen elkaar, maar moeten er voor zorgen dat niemand er achterkomt.

Illustrator: Camilla Fialkowski. In 2008 verschenen bij uitgeverij Zwijsen, alleen nog verkrijgbaar als ebook.

 

 

Hector Berlioz, in de spiegel van zijn tijd.

Dit informatieve boek is een vervolg op mijn afstudeerscriptie, die ook deze componist als onderwerp had. Een groot aantal van zijn tijdgenoten (musici, schrijvers, recensenten en vele anderen uit binnen- en buitenland) komen aan het woord over de persoon en/of het werk van Berlioz. Naast zeer felle voorstanders komen even felle tegenstanders aan het woord. Alles bij elkaar levert dit een zeer gevarieerd beeld op.

Vertalingen: Corina Pelgrim, Peter van der Kaaij, Anneriek de Jong. Verschenen bij Uitgeverij Gottmer in 1994. Dit boek is alleen nog antiquarisch verkrijgbaar.