Naast de zoektocht naar een goede manier om een boek uit te geven, is er de zoektocht naar een goed onderwerp. Als ik om me heen kijk, of kranten lees, kom ik genoeg zaken tegen waarvan ik denk: ‘Daar zit wel een verhaal in.’ Maar vaak is dat boek er al, of ben ik het de volgende dag weer vergeten, of is het leuk voor een verhaal, of een column, maar kan ik niet bedenken hoe er een hele roman van te maken valt. Toch hangt mijn prikbord  vol met knipsels, en er staan hele lijstjes in mijn notitieboekje.

Maar als ik er eenmaal één kies, moet ik daar ook vol voor gaan. Onderzoek doen, een goede plot bedenken, interessante personages tot leven roepen en ervoor zorgen dat het spannend blijft. En dat het klopt. En alle andere onderwerpen laten vallen. In ieder geval voor een lange tijd. Vooral dat laatste maakt het moeilijk om te kiezen.

Wat ook meespeelt, en waarvan ik eigenlijk vind dat het niet mee zou moeten spelen is, of er wel belangstelling zou zijn voor een boek over dat bepaalde onderwerp. Zo kreeg ik het advies eens te kijken naar jubileumjaren die er aan zitten te komen, van beroemde historische personen of – gebeurtenissen. Zo had ik drie jaar terug eigenlijk aan een boek over Jeroen Bosch moeten beginnen. Of over Luther. Of over de Balfour verklaring, zag ik vanochtend in de krant. Dus ik ben eens gaan kijken.

De volgende Nederlandse personen kwam ik tegen: van Oldenbarnevelt, Rembrandt, Bredero, Pieter Post (architect), Simon Stevin (wiskundige) Comenius (filosoof) , Boerhaave, Elisabeth van de Palts (geleerde vrouw) en Sweelinck. Over Rembrandt en van Oldenbarnevelt is al heel veel geschreven, ook in romanvorm, dus die vallen voor mij af. Verder zijn het bijna allemaal mannen, en schrijf ik bij voorkeur over een vrouw van vroeger. Zodat eigenlijk alleen Elisabeth overblijft. Maar Elisabeth is totaal niet bekend, dus dat zou de verkoop van mijn boeken toch niet bevorderen. Veel wijzer ben ik door mijn onderzoek niet geworden. Hoewel Sweelinck natuurlijk ook wel een idee is. Ik heb tenslotte al veel muziek van hem gezongen met Capella Ducis.

Dan heb ik ook nog: Dwangarbeiders in de tweede wereldoorlog, Iets met het toneelleven in de 17e/18e eeuw in Amsterdam, Pauline Viardot, een roman over de jeugd van mijn vader, als slim jongetje, op je dertiende van school om aardappels te gaan rooien. En nog veel meer.

Wat denken jullie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.