Achter het boek interview ik een schrijver over zijn of haar boek aan de hand van vijf korte vragen. Het interview is bedoeld als verdieping op de recensie van een boek. Deze Achter het boek staat in het teken van het boek Mevrouw Huygens van Hennie Molenaar.
Even kort over Mevrouw Huygens
In het boek Mevrouw Huygens wordt het verhaal over Susanna van Baerle verteld. Zij was een Amsterdamse koopmansdochter en zij trouwde in 1627 met Constantijn Huygens. Haar beroemdste zoon was Christiaan Huygens. Over deze twee belangrijke mannen is veel geschreven, maar over Susanna veel minder. Ze was een bijzondere vrouw: intelligent, kunstzinnig en ondernemend. Susanna had een grote invloed op de mensen om haar heen. In deze roman vertelt haar familie, het personeel en haar kinderen over het leven van Susanna.
De vragen
1. Hoe kwam je op het idee om dit verhaal te schrijven? Wat inspireerde je?
In 2010 was er een tentoonstelling in het Huygensmuseum Hofwijk en het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg, over de vrouwen rondom Constantijn Huygens. Ik, als historicus, vond dat een heel leuke tentoonstelling, en bedacht toen dat er wel een verhaal in zat. Nadat ik over andere vrouwen rondom Huygens had nagedacht, viel mijn keuze toch op zijn echtgenote. Ik probeerde mij voor te stellen hoe het geweest moet zijn om met zo’n man getrouwd geweest te zijn, die zielsveel van haar hield, maar het veel te druk had om geregeld thuis te zijn.
2. Lijkt een van de hoofdpersonen uit Mevrouw Huygens op jou? Waarom wel of waarom niet?
Ik weet niet goed of één van de hoofdpersonen op mij lijkt. Ik denk dat er meerdere wel iets van mij hebben meegekregen, of trekken hebben die ik wel zou willen hebben. Misschien dat de interesse voor kunst en wetenschap die Susanna heeft wel op de mijne lijkt. Ik schrijf vaak over vrouwen die afwijken van het beeld van vrouwen zoals dat in die tijd bestond. Zelf heb ik ook weinig zin om aan maatschappelijke verwachtingen te voldoen. Dus zowel Susanna als haar dochter lijken wel wat op mij. Maar helaas heb ik niet hun energie…
3. Wat vond je leuk aan het schrijven van dit verhaal? En wat niet?
Voordat ik kon beginnen met dit verhaal, moest ik heel veel lezen. Dat was geen probleem, want dat is iets wat ik graag doe. Behalve in de historische personages heb ik mij verdiept in hoe de steden eruit zagen, hoe er gereisd werd en wat er gegeten werd. Vooral dat laatste is iets waar je heel makkelijk fouten in kan maken. Het schrijven zelf vond ik ook leuk, ik kan eigenlijk niet iets bedenken wat niet leuk was. Ja, aan het eind, toen ik steeds maar weer dingen moest verbeteren, maar dat hoort erbij.
4. Kun je iets meer vertellen over het schrijfproces van dit boek?
Eerst heb ik dus heel veel gelezen. Daarbij heb ik aantekeningen gemaakt, en daarna allerlei schema’s. Van alle personen heb ik de feiten genoteerd en een karakterbeschrijving gegeven, zodat ik tijdens het schrijfproces geen fouten zou maken. Daarna heb ik de verschillende gedeelten geschreven, eigenlijk als losse verhalen. Ik ben ook niet vooraan begonnen, maar met het deel over de operatie van Constantijn Junior. Tussendoor heb ik nog geregeld dingen opgezocht. Naarmate ik het einde naderde heb ik steeds meer de stukken naast elkaar gelegd, zodat het klopte, en nog heel veel herschreven. Daarna is het door wat mensen gelezen en heb ik hun kritiek verwerkt.
5. Wat wil je de lezers nog meegeven over het boek Mevrouw Huygens?
Veel van wat we van vroeger weten, gaat over de mannen. Maar er zijn altijd evenveel vrouwen geweest, die het vaak een stuk moeilijker hadden. En achter iedere ‘belangrijke’ man staat natuurlijk een misschien wel nog belangrijker vrouw. Susanna Huygens is daar natuurlijk een groot voorbeeld van.
Bedankt Hennie Molenaar voor je tijd en moeite om mijn vragen te beantwoorden!
Mijn recensie over dit boek lees je hier.
Liefs,
Veronique