Titel

Het boek waar ik op dit moment aan werk, noem ik het Van Leeuwenhoekproject. Hij is de persoon die mijn reden was aan dit boek te beginnen en die ook een grote rol in het verhaal speelt. Maar het is een titel van niks.

De titel van een boek is enorm belangrijk. Het is de naam van een schepping en moet op de één of andere manier de lading dekken. De titel is voor mij ook steeds één van de moeilijkste onderdelen van het werk. Iedere keer zoek ik weer naar iets wat echt niets anders kan zijn. Wat precies bij het boek past. Als je de titels van mijn boeken ziet, zou je dat niet zeggen, maar ze hebben me iedere keer hoofdbrekens bezorgd.

Mijn laatste twee boeken hebben, op verzoek van de uitgevers, ook een ondertitel gekregen. Dat zou helpen met de verkoop. Vooralsnog merk ik daar niet veel van, maar dat kan ook ergens anders aan liggen. Ik weet niet zeker of ik blij ben met die ondertitels, ik heb liever een titel die nog iets te raden over laat.

Nu ben ik al maanden mijn hersenen aan het pijnigen op zoek naar iets dat bij het Van Leeuwenhoekproject past. Met of zonder ondertitel. Ik dacht dat ik er één had, maar er bleken al meerdere boeken te bestaan met die titel, die allemaal  over Vermeer en zijn tijd gaan. Als je de afbeelding goed bekijkt, begrijp je wat ik bedoel.

Dus ik pieker verder en heb bladzijden vol met suggesties. Kort maar krachtig, daar houd ik wel van. Soms komt een titel ergens in de tekst naar voren, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Pas als ik dit probleem heb opgelost, kan ik met het boek de markt op.

Gelukkig is het pas in 2023 Van Leeuwenhoekjaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.