Keuzes

Als een boek voor de schrijver voltooid is, is het dat natuurlijk nog niet. Alleen als het de bedoeling is dat niemand het leest, kun je het hier bij laten. Maar de meeste schrijvers hebben lezers nodig.

Hoewel ik heel tevreden ben over hoe De Tuin uiteindelijk verschenen is bij Boekscout, wil ik met mijn volgende boek toch weer iets anders. Het boek over het Delft van Van Leeuwenhoek ligt klaar, ik heb ook al een titel, die ik nog even voor mij houd, en nu moet ik beslissen wat ik er mee ga doen.

Ga ik het weer overal naar toe sturen, in de hoop opgemerkt te worden? Ga ik het in eigen beheer uitgeven? Of ga ik weer naar een bedrijf als Boekscout? Het zou mooi zijn als het in 2023 te koop is, want dat is een Van Leeuwenhoek jaar. Maar wat als dat niet lukt? Is dat erg, of is het belangrijker dat het verschijnt?

Een paar weken geleden had ik over deze zaken een boeiend gesprek met twee andere Bossche schrijfsters. Zij hadden, net als ik, een dag boeken bezorgd voor onze boekhandel, Adr. Heinen, en hebben beiden ervaring met publiceren. Onder het genot van een drankje hebben we het over alle voor- en nadelen van de hierboven genoemde mogelijkheden gehad. Het was een prettig gesprek en zij hebben mij veel stof tot nadenken gegeven. En handige tips.

De belangrijkste was: laat je tekst redigeren. Bij mijn laatste twee boeken is dat niet gebeurd en daar heb ik spijt van. Als het boek niet bij een reguliere uitgever verschijnt, zal ik daar flink voor moeten betalen. Maar we waren het erover eens dat dat loont. Zij hebben mij gewezen op door wie ik dat het beste kan laten doen.

Dan is er de vraag, wat wil je als schrijver? Wil je bekend worden, schrijf je alleen omdat je dat graag doet, of wil je gelezen worden? Als je het doet in de hoop er veel van te verkopen, kun je er beter mee ophouden. Dat gebeurt maar met een heel enkel boek.

Voor mij geldt de combinatie. Schrijven is wat ik doe, zelfs als niemand het leest houd ik er niet mee op. Maar zoals ieder mens wil ik graag waardering voor wat ik doe en kan, en dan heb ik toch lezers nodig.

Ik vermoed dat ik het nog eenmaal ga proberen, nog eenmaal mijn boek op ga sturen naar reguliere uitgevers. Mocht dat niets opleveren, dan weet ik nu in ieder geval waar ik wel terecht kan.

Leven is kiezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.