Ja, dan typ ik de titel voor de volgende blog in, en weet ik niet wat ik moet schrijven. En dat geeft precies aan waar ik het over wilde hebben. Want op het moment vind ik het erg moeilijk verder te werken. Ik heb een onderwerp, maar ik weet nog niet goed wat ik er mee moet. Antoni van Leeuwenhoek was een boeiende man, in een boeiende tijd en omgeving, maar het valt niet mee er een boeiend verhaal van te maken.

Egbert van der Poel
Zicht op Delft na de ontploffing van 1654

Ik heb allerlei invalshoeken, personages, feiten en verzinsels, maar een goede roman heeft een probleem nodig.  Een centrale gebeurtenis, die alles op scherp zet. Goed, de ontploffing van het Kruithuis is wel een tamelijk heftige gebeurtenis, maar die zal al vrij vroeg in het boek plaatsvinden. Want ik wil vooral iets doen met van Leeuwenhoek als onderzoeker. En dat was pas een hele tijd later. Zolang ik nog niet weet waar ik naar toe wil, is het moeilijk om het op te schrijven. Begin gewoon, is het advies dan, en dat heb ik ook gedaan, maar nu moet ik er een richting aan gaan geven. Schema’s maken, nog zo’n advies. Ook daar ben ik mee begonnen, maar die blijven tot nu toe ook ergens steken.

Al met al ploetert de schrijver voort. Maar ondanks het gevoel dat vaak de overhand krijgt dat ik niets doe, blijf ik mij zelf voorhouden dat het wel komt. Alle vorige verhalen zijn er ook gekomen. Iedere dag iets schrijven, dat helpt alvast mee. Zoals dit stukje.

En nu op zoek naar een antagonist.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.