Intussen ben ik al weer net zolang terug als ik weggeweest ben, maar toch wil ik het hier over onze reis naar Ierland hebben. Want dat land heeft een grote indruk op mij gemaakt.

Van tevoren dacht ik vooral te maken te krijgen met mooie natuur, veel muziek en regen. Dat klopte voor een groot deel. We hebben bijzondere landschappen gezien, zoals de Burren.

The Burren

De regen was er ook geregeld, maar vaak niet zo lang. En zoals ze daar zeggen: ‘There is no such thing as bad weather, there is just bad clothing’. Maar ik ben ook erg verbrand tijdens een wandeling. Wat de muziek betreft, dat klopte ook. Soms was het vooral bedoeld voor de toeristen, maar ook de Ieren zelf konden er goed van genieten. Er werd gemusiceerd in pubs, op straat en zelfs in één van de bed & breakfasts waar wij logeerden. Bij het ontbijt. En dat ontbijt zelf was al zo heftig. Ierse maaltijden zijn meestal niet sober. Na zo’n ontbijt kun je een hele tijd vooruit. Maar Ierland was nog veel meer.

Allereerst de mensen. Ik heb me zelden ergens zo welkom gevoeld als hier (misschien in Schotland). Altijd was er tijd voor een praatje, of een grap en geen moeite was te veel. Speciale verzoeken werden altijd ingewilligd en na één dag leken sommigen mijn beste vrienden.

Dan natuurlijk de geschiedenis. Ik wist wel iets natuurlijk, over de hongersnood en de vrijheidsstrijd en Noord-Ierland. Maar ik had me nooit gerealiseerd wat het betekende dat het pas sinds een kleine eeuw een onafhankelijk land is. En wat de invloed van de Britten geweest is. Het land staat vol ruïnes van kerken, abdijen en boerderijen. Daar komen al die treurige ballades vandaan.

Wat mij op het laatste punt brengt. Ierland is ook een land van verhalen. Ik las altijd al graag Ierse schrijvers (Joseph O’Connor en Colm Toibin bijvoorbeeld), maar er zijn er zoveel. Ierse sprookjes zijn ook speciaal en over alle gebeurtenissen van vroeger worden prachtige verhalen verteld. Geschiedenis leeft er. Overal zijn boekwinkels en bibliotheken. Echt een land voor mij dus.

Long Library Dublin

Misschien schrijf ik er nog eens een boek over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.