Blok

Op het moment schrijf ik niet veel. Eigenlijk moet ik aanpassingen doen aan het boek over Van Leeuwenhoek, maar ik weet niet goed waar te beginnen. Het moet spannender worden, meer diepgang krijgen, maar mijn hoofd is leeg.

Nou ja, leeg. Mijn hoofd zit vol met heel veel totaal onbelangrijke en/of onproductieve gedachten. Over of ik wel een echte schrijver ben, over de pijn in mijn lijf, die toch niet weggaat, hoe boos ik me er ook over maak. Over wat we vanavond moeten eten en over het gekibbel dat ontstaat als je met z’n tweeën al anderhalf jaar thuis werkt. Over alle klusjes die op me liggen te wachten, over alle reizen die ik nog zou willen maken, maar waarvan ik me afvraag of het er ooit nog van komt. En over de toestand in de wereld.

Daar is dus helemaal geen plaats voor inspiratie. Voor originele ideeën over zeventiende-eeuwse doktoren of tekenaars. Over de bezoekers van het anatomisch theater. Of over slecht luisterende keukenmeiden.

Maar, zie daar, als ik de pen op het papier zet, komt er toch wat tevoorschijn. Al schrijvend hersenstormen levert wel weer wat op. Misschien moet ik, in plaats van dit soort stukjes, een deel uit het boek pakken en daarmee aan de slag gaan. Dan is het misschien binnenkort toch af.

Alleen de titel weet ik echt  niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.