Bijna

Nog een week of vier en dan is het zover. Dan ligt Een vindingrijk man in de winkel. Of in ieder geval, in de webwinkel van Boekscout. En natuurlijk bij andere bekende webwinkels. Maar het liefst wil ik natuurlijk dat het in echte boekwinkels terecht komt. Zodat lezers er zomaar tegenaan kunnen lopen.

Dat zal niet vanzelf gebeuren. Er verschijnen zoveel boeken, dat de meesten de boekhandel niet halen. Dat betekent dat ik mij weer bezig moet gaan houden met het onderdeel dat mij het minste ligt. Boekpromotie.

Reclame maken voor mijn werk dus. De meeste lezers van dit blog hebben mij al laten weten straks een promotiemail te willen ontvangen. Nogmaals dank daarvoor. Maar er gaat ook een persbericht de deur uit, naar wellicht geïnteresseerde media. Natuurlijk moet ik mee beslissen welke dat worden en gelukkig heb ik daar intussen wat ervaring mee. Maar ik voel toch wat schroom. Waarom zouden ze belangstelling hebben voor mijn boek? Er verschijnt zoveel moois. (En ook minder moois, wat dan wel weer goed verkoopt, maar dat is een heel ander onderwerp). Ik weet dat ik er niets mee opschiet zo te denken, maar schakel dat maar eens uit…

Het moeilijkste komt nog. Want het beste werkt natuurlijk zelf langsgaan. Bij boekhandels, zowel in mijn woonplaats ‘s-Hertogenbosch, als in Delft, waar het boek zich afspeelt. En daarna ook nog op andere plekken. Het komend jaar, 2023, wordt de driehonderdste sterfdag van Antoni van Leeuwenhoek herdacht met een biografie en een tentoonstelling. Daarnaast vindt vanaf februari de grootste Vermeer tentoonstelling ooit plaats in het Rijksmuseum.

Dat eerste wist ik, daarom verschijnt het boek nu. Maar dat laatste wist ik niet en dat is een mooi extraatje. Het Prinsenhof in Delft sluit erbij aan met een tentoonstelling over Delft in de tijd van Vermeer. Dus ook daar zal ik langsgaan. Wat zou het fijn zijn als boeken zichzelf verkochten.

Maar dat is niet zo en ik heb ook geen agent of promotieteam. Dus maak ik er maar het beste van. De komende weken moet ik alleen nog proeven controleren, het persbericht nakijken en een lijst maken van waar dat naar toegestuurd moet worden.

Daarna wordt het tijd voor een nieuw project.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.